Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Η πρώτη γυναίκα που έγινε πρωθυπουργός

Σιρίμαβο Μπανταρανάικε

Η Σιρίμαβο Μπανταρανάικε (1916-2000) ήταν πολιτικός της Σρι Λάνκα και η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία.



Γεννήθηκε στις 17 Απριλίου 1916 στη Σρι Λάνκα. Στα 24 της (1940) παντρεύτηκε τον πολιτικό Σόλομον Μπαταρανάικε και έκαναν μαζί τρία παιδιά.
Ο Σόλομον ίδρυσε το κεντροαριστερό  Κόμμα της Ελευθερίας με το οποίο κέρδισε τις εκλογές του 1956 κι έγινε πρωθυπουργός. Το 1959 όμως, ένας βουδιστής μοναχός τον πυροβόλησε και τον σκότωσε. Η Σιρίμαβο τότε ανέλαβε την  προεδρία του κόμματος και υποσχέθηκε να συνεχίσει το έργο που άφησε στη μέση ο σύζυγός της.

Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Η πρώτη γυναίκα που κέρδισε Νόμπελ Ιατρικής

Γκέρτι Κόρι

Η Γκέρτι-Τερέζα Κόρι (1896 - 1957) ήταν Τσέχο-Αμερικανίδα βιοχημικός και η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που έλαβε Νόμπελ Ιατρικής/Φυσιολογίας.

Αποτέλεσμα εικόνας για gerty cori

Γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου 1896 στην Πράγα. Έγινε δεκτή στη σχολή Ιατρικής, όπου γνώρισε και τον μέλλοντα σύζυγό της Καρλ Κόρι. Το επίτευγμά της ήταν μεγάλο, καθώς λίγες γυναίκες είχαν μαθησιακές ευκαιρίες εκείνη την εποχή. Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1920, όταν είχε πια ολοκληρώσει τις σπουδές της, και μετανάστευσαν στις Η.Π.Α. δύο χρόνια αργότερα.
Το 1947 βραβεύτηκε μαζί με τον σύζυγό της και τον φυσιολόγο Μπερνάρντο Χουσσέι με το Νόμπελ Φυσιολογίας-Ιατρικής, για τις εκτεταμένες μελέτες που διεξήγαγε για το μεταβολισμό του σακχάρου. 
Πέθανε 10 χρόνια αργότερα από μυελοσκλήρηνση. Μέχρι το τέλος, ήταν αφοσιωμένη στην ιατρική της έρευνα.

Αποτέλεσμα εικόνας για gerty cori nobel Η Γκέρτι Κόρι στην απονομή των βραβείων Νόμπελ

https://en.wikipedia.org/wiki/Gerty_Cori

Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Η πρώτη γυναίκα που κέρδισε Νόμπελ Ειρήνης

Μπέρτα φον Ζούτνερ 

Η Μπέρτα φον Ζούτνερ (1843 - 1914) ήταν Αυστριακή λογοτέχνης και ειρηνίστρια. Ήταν η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ ειρήνης.

Αποτέλεσμα εικόνας για Μπέρτα φον Ζούτνερ

Γεννήθηκε στις 9 Ιουνίου του 1843 στην Πράγα της Αυστροουγγαρίας. Παντρεύτηκε τον μηχανικό και λογοτέχνη Βαρόνο Άρτουρ Γκούντακαρ φον Ζούτνερ.
Αναδείχθηκε σε κορυφαία μορφή του ειρηνιστικού κινήματος με τη δημοσίευση του βιβλίου της "Die Waffen nieder!" το 1889 και με την ίδρυση ειρηνιστικής οργάνωσης δυο χρόνια αργότερα. Για το λόγο αυτό τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ το 1905. Ήταν η πρώτη γυναίκα που απέκτησε το βραβείο αυτό.
Εργάστηκε για μικρό διάστημα ως γραμματέας του Άλφρεντ Νόμπελ. Θεωρείται ότι επηρέασε την απόφασή του να συμπεριλάβει και το Βραβείο Ειρήνης Νόμπελ μαζί με τα υπόλοιπα που θεσμοθέτησε στη διαθήκη του. 

Motivseite 10 Euro Silbermünze der Bundesrepublik Deutschland 2005 - Bertha von Suttner
Η μορφή της εικονίζεται στο
αυστριακό κέρμα των 2 ευρώ.















https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CF%80%CE%AD%CF%81%CF%84%CE%B1_%CF%86%CE%BF%CE%BD_%CE%96%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%BD%CE%B5%CF%81

Η πρώτη γυναίκα που έγινε σκηνοθέτης

Alice Guy-Blaché 

Η Alice Guy-Blaché (1873 - 1968) ήταν Γαλλίδα σκηνοθέτης. Υπήρξε το δεύτερο άτομο και η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτης. Έχει γυρίσει πάνω από 1000 ταινίες.



Ξεκίνησε την καριέρα της στα 21 της χρόνια ως γραμματέας στην εταιρία του μεγάλου εφευρέτη, μηχανικού και πρωτοπόρου του γαλλικού κινηματογράφου Léon Gaumont. Το 1896, ύστερα από παρότρυνση του Léon Gaumont, μαγνητοσκόπησε την πρώτη της ταινία με τίτλο «The Cabbage Fairy».

Η πρώτη γυναίκα που κέρδισε Νόμπελ Λογοτεχνίας

Σέλμα Λάγκερλεφ 

Η Σέλμα Λάγκερλεφ (1858 - 1940) ήταν Σουηδή συγγραφέας και δασκάλα. Αυτό που την έκανε πρωτίστως γνωστή ήταν το συγκινητικό παραμύθι της Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον, το οποίο και της χάρισε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1909. 

Αποτέλεσμα εικόνας για σέλμα λάγκερλεφ

Γεννήθηκε στην Varmland το 1858 και μεγάλωσε στη Marbacka της Σουηδίας, την οποία εγκατέλειψε το 1881, όταν πήγε στη Στοκχόλμη για να σπουδάσει στο κολέγιο. Μετά το τέλος των σπουδών της άρχισε να εργάζεται σαν δασκάλα σε γυμνάσιο θηλέων. 
Το 1891 κάνει τα πρώτα της βήματα στη λογοτεχνία με το μυθιστόρημα "Το παραμύθι του Γκαίστα Μπέρλινγκ". Το πιο γνωστό έργο της "Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον" γράφτηκε το 1906.
Τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1909. Το 1914 έγινε μέλος της Σουηδικής Ακαδημίας.

Αποτέλεσμα εικόνας για σέλμα λάγκερλεφ

http://www.biblionet.gr/author/305/Lagerl%C3%B6f,_Selma_Ottilia,_1858-1940

Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Η πρώτη γυναίκα που ταξίδεψε σε όλα τα κράτη του κόσμου

Cassandra De Pecol

Η Cassandra De Pecol (1989 - σήμερα) είναι μία Αμερικανή ακτιβίστρια και εξερευνήτρια, που κατάφερε μέσα σε σχεδόν δύο χρόνια να ταξιδέψει στα 193 κυρίαρχα κράτη (συν το Κόσοβο, την Ταϊβάν και την Παλαιστίνη).
Μετά την αποφοίτησή της από το Πανεπιστήμιο, δούλεψε για ένα χρονικό διάστημα στη Βολιβία και το Εκουαδόρ.

Αποτέλεσμα εικόνας για Cassandra De Pecol

Η περιπέτεια της Cassandra που ονομαζόταν «Expedition196», κράτησε συνολικά 18 μήνες και 26 μέρες. Ξεκίνησε στις 24 Ιουλίου του 2015 και τελείωσε στις 2 Φεβρουαρίου του 2017.
Η Cassandra κατάφερε έτσι να καταρρίψει δύο ρεκόρ Γκίνες. Το ρεκόρ της πρώτης γυναίκας που ταξίδεψε σε όλα τα κράτη του κόσμου, καθώς και του πιο γρήγορου ανθρώπου που έχει κάνει τόσα ταξίδια.

Το ταξίδι έγινε με σκοπό την κινητοποίηση της ταξιδιωτικής και τουριστικής βιομηχανίας, ως ηγετική δύναμη για τη μείωση της φτώχειας.

Η πρώτη γυναίκα που ταξίδεψε στο διάστημα

Βαλεντίνα Τερέσκοβα

Η Βαλεντίνα Τερέσκοβα (1937 - σήμερα) υπήρξε  πρώην Σοβιετική αστροναύτης που έγινε διάσημη ως η πρώτη γυναίκα στην Ιστορία που ταξίδεψε στο διάστημα.

Τελειώνοντας το σχολείο δούλεψε σε εργοστάσιο ελαστικών και ύστερα υφαντουργίας. Παράλληλα όμως, εκπαιδευόταν ως αλεξιπτωτιστής σε μία αερολέσχη και το 1961 επιλέχτηκε ως μία από τις πέντε πρώτες γυναίκες του διαστημικού προγράμματος της Σοβιετικής Ένωσης.

RIAN archive 612748 Valentina Tereshkova.jpg

Έτσι, το 1963, έγινε η πρώτη γυναίκα που ταξίδεψε στο διάστημα, με το μονοθέσιο διαστημικό σκάφος «Ορίζων 6». Σκοπός της αποστολής ήταν να μελετηθεί η λειτουργία του γυναικείου σώματος στο διάστημα.
Η Τερέσκοβα έγινε δεκτή στην Πολεμική Αεροπορία της Σοβιετικής Ένωσης. Σπούδασε διαστημική μηχανολογία και αποστρατεύτηκε το 1997 με τον βαθμό του υποπτεράρχου. Ακόμη, προωθήθηκε και σε αρκετές πολιτικές θέσεις.
Τιμήθηκε με πλήθος βραβείων σ' όλο τον κόσμο και για την εποχή της θεωρήθηκε ένα από τα σύμβολα της γυναικείας απελευθέρωσης. Η πατρίδα της την ανακήρυξε «Ηρωίδα της Σοβιετικής Ένωσης» και της απένειμε δύο φορές το Βραβείο Λένιν.

Η Τερέσκοβα με τον Ρώσο πρόεδρο Μεντβέντεφ.












Translate